Hepimiz ikili ilişkilerin öneminin farkındayız. Sevgilimizle ya da en yakın arkadaşlarımızla olan ilişkilerimiz günlük yaşantımızda psikolojimizi belirleyen önemli etkenlerden birisi. Hali hazırda yaşantımızda canımızı sıkma potansiyeli olan bir çok konu varken, ilişkilerimizde sorun yaşamak, günü çekilmez hale getirebiliyor. Bu yazı en yakın ilişkilerinizi berbat etmek için bir rehber niteliğindedir. Yazılanları uygulamamak ya da tam tersini uygulamak doğru bir karar olacaktır.
Öncelikle en yakın arkadaş olmayı, samimi arkadaşlıklarla karıştırmayalım. Can dostu olabilmek kolay değildir.
Özellikle günümüzde insanlar tavsiye almayı bıraktılar, her konuda fikrimiz var maalesef. Yerli yersiz, ilgimiz olsun olmasın fikrimizi dile getirmezsek rahat edemiyoruz, bu yüzden boş konuşmak adına lütfen her söylenen karşısında fikrinizi söyleyin. (!) Bir süre sonra karşınızdakini dinlemeden itiraz edip cevap vermeye başladığınızı farkedeceksiniz, doğru yoldasınız.
Günlük rutinde aynı ortamda bulunmuyorsanız, sizin için karşınızdakinin öneminin azalacağını düşüneceksiniz. Bu düşünce sizin aranızdaki bağı zayıflatacak, bir süre sonra sitemler başlayacak, evet bu gereksiz düşüncelere devam edin, doğru yoldasınız.
Arkadaşınızla neden vakit geçirdiğinizi düşünün. Gün içinde aynı ortamda bulunduğunuz için ve ilk başlarda kafa uyumunuz iyi olduğundan vakit geçirmeye başlayacaksınız. Bir süre sonra bu durum aynı ortamda muhabbet edecek biri, vakit geçirmeye devam edeyim mecburiyetine dönüşüyorsa, kendinizi gözden geçirin. Yalnız kalmaktan korktuğunuz için muhabbeti kesemiyorsanız, doğru yoldasınız.
Birbirinizden beklentiniz ilişkinizin samimiyet seviyesini belirleyici rol oynuyor. Beklentileri çok büyük düşünmeyelim, ihtiyaç anında yanında olmasını beklemek, duygusal anlamda paylaşımcı olmak, biraz da eğlenebilmek. Duygusal anlamdaki beklentileri bir kenara bırakalım, karşılıklı çıkarımızı düşünüyorsak, bu ilişki çıkar ilişkisine dönüşmüştür, doğru yoldasınız.
Kendinize karşı nasıl sorumluluklarınız varsa, arkadaşınıza da sorumluluğunuz bulunuyor. İnsanlar kendilerinden çok sıkıldıkları için artık sizinle uğraşmak istemiyorlar, yakın arkadaşlığın anahtar noktalarından olan sorumluluk bilinci burada eziliyor. “Amaan” lar ortaya çıkıyor. Eğer ki “kim uğraşacak” düşüncesine kapıldıysanız, doğru yoldasınız.
İkili ilişkilerinizde bu düşüncelere sahipseniz ya da bu davranışlara maruz kalıyorsanız merak etmeyin zaten en yakın arkadaş olamamışsınız. Yalnız kalmaktan korkan siz olmayın.