ISO, ‘International Organization for Standardization’ yani ‘Uluslararası Standartlık Örgütü’nün kısaltmasıdır. Fotoğraf terimi olarak kastetmek istediğimiz ise ‘ISO Speed’dir yani ‘ISO hızı’dır ISO fotoğraf makinenizde sensörün, gelen ışığa karşı ne kadar duyarlı olduğunu tanımlar. Ortamdaki ışığın düşük olduğu durumlarda, yüksek ISO değerleri ile yüksek enstantane hızlarında çalışılır ancak artan ISO değeri fotoğraflarınızda kumlanma (gren) oluşmasına sebep olur. Düşük ISO ayarları en temiz ve net fotoğrafları verir ancak daha fazla ışığa ihtiyaç duyulur.
ISO’nun Fotoğraftaki Etkisi
ISO 100,200,400,800,1600,3200,6400… gibi değerler alır.
Örneğin: Direkt güneş ışığı almayan bir yerde, gün batımının fotoğrafını çekmek istiyorsunuz, diyafram değerini düşürdünüz, yani açık diyafram kullanıyorsunuz ve enstantene 1/30 değerinde fakat ellerinizin titremesi ve konunuzun içinde hareketli bir nesne olması fotoğraflarınızın bulanık çıkmasına yol açıyor. İşte burada ISO değerinizi birkaç seviye yükselterek çektiğinizde sensörün ışığa olan hassasiyeti artıyor. Ve enstantene değerini bulanıklık olmayacak şekilde yukarı çekebiliyorsunuz.
Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki; değerler arttıkça fotoğrafın görüntü kalitesi düşmeye başlar. Yüksek ISO değerlerinde detay kayıpları başlar ve gürültü miktarı artış gösterir. Bu sebeple ışığın az olduğu ortamlarda çekeceğiniz konuya göre değişecektir ama ISO’yu yükseltmek son tercih olmalıdır.